Predstavljen roman "Putevima svitanja"

Objavljeno: Srijeda, 20. rujna 2017. 11:41
Ocijeni
(0 glasova)

U prostorijama biogradskog Zavičajnog muzeja predstavljen je roman "Putevima svitanja" autorice Brankice Stanić. U svom osvrtu na ovo djelo Ivana Gložić piše: Roman "Putevima svitanja" donosi priču o fotografkinji Tini koja odlučuje odbaciti koncept "sreće" kakav su joj nametnuli drugi i zakoračiti u nepoznato - Tina napušta zaručnika, Hrvatsku, napušta sve što je poznavala, te se upušta u borbu s vlastitim strahovima, kompleksima i nesigurnostima kako bi ponovo pronašla i prihvatila sebe, kako bi pronašla smisao, zadovoljstvo i istinsku sreću...Vješto ispreplečući živote glavnih likova, sijekući sadašnjost slikama prošlosti, te premještajući radnju iz Hrvatske u Irsku, autorica gradi dinamičan i zanimljiv svijet romana čije ideje nastavljaju postojati i nakon posljednje stranice, zrcaleći se u unutarnjim iskustvima i slikovitim mislima svakog od nas, zaključuje Gložić. No iako je priča romana plod mašte, jer su svi glavni likovi i radnja izmišljeni, dakako postoje neki djelovi koji su na neki način ipak moji, kazala je autorica Brankica Stanić. Vjerujem da svaki pisac ima dio sebe u svakoj knjizi ma koliko god radnja bila izmišljena. Tako i u mom romanu brojna razmišljanja glavnog lika moji su osobni stavovi i uvjerenja. Tim prije što jedan od likova odlazi u Irsku gdje i ja živim, a sva njezina zapažanja o toj zemlji i ljudima su moja osobna, pa čak i neki ljudi koje junakinja romana susreće su stvarne osobe koje sam i ja osobno upoznala.
Osnovne značajke romana mogle bi se svesti na nekoliko tema kao što su samospoznaja, važnost osobnog razvoja i ljubav naravno. Osobno smatram da se ljubav ne može staviti u kalup. Ona je moguća i izvan okvira partnerstva i obitelji i može se dogoditi bilo kada i bilo gdje, kazala je između ostalog autorica Stanić.
Kroz program ove večeri i pretstavljanja autorice i njezinog djela vodio je Antonio Lučić pjesnik i voditelj emisije poezije na šibenskom radiju. Bilo je riječi o njezinom prvijencu izdanom prije 15-ak godina pod nazivom "Druga strana medalje", te dugoj pauzi u kojoj se autorica bez sumnje višestruko preispitivala, te pišući kolumne i blog konačno shvatila, da parafraziramo onu mornarsku "ploviti se mora" u "pisati se mora" što je bez sumnje i presudilo ( u njezinu i našu korist ) te potaknulo stvaranje ovog bez sumnje vrijednog romana kojeg svakako valja pročitati.
Svoj doprinos ovoj uspješnoj večeri u Zavičajnom muzeju dali su i glazbenici, te pjevačka skupina domaćeg KUD-a "Kralj Tomislav". Gošće iz Šibenika ovom su prigodom ravnatelju muzeja gospodinu Draženku Samardžiću u znak zahvalnosti poklonile sliku na dar, a potom je upriličeno i druženje uz zakusku .J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA