Aktivnosti u dječjem vrtiću "Biograd" za vrijeme mjeseca knjige

Objavljeno: Utorak, 14. studenoga 2017. 08:23
Ocijeni
(0 glasova)

Iako u neposrednom radu s djecom odgojitelji biogradskog dječjeg vrtića već od jasličke dobi integriraju slikovnice kroz sva odgojno obrazovna područja utječući tako na cjelovit razvoj djeteta, za vrijeme mjeseca knjige u svim odgojnim skupinama intenzivnije se čitaju i pričaju priče. Što se sve do sada događalo i što će se još dogoditi na tu temu, kazala nam je nešto više Višnja Milačić Žurić pedagoginja u vrtiću "Biograd".
Tijekom trajanja mjeseca knjige u prostoru hodnika vrtića oformili smo malu vrtićku knjižnicu i čitaonicu. U tom prostoru djeca su svakodnevno slušala priče, pričala, izmišljala svoje priče, pričala priče kroz dramatizaciju uživljavajući se u različite uloge razvijala sposobnost izražavanja različitih emocija. U tu našu malu vrtićku knjižnicu djeca su svakodnevno mogla donosila vlastite slikovnice te posuđivati slikovnice i nositi ih kući za zajedničko čitanje s roditeljima. Cilj nam je bio senzibilizirati roditelje na važnost ranog čitanja djeci, stvaranje obiteljskih rituala čitanja, a kod djece razviti pravilan odnos prema knjizi posuđivanjem neoštećene slikovnice. Slikovnice su na ovaj način bile značajna povezanost djeteta, roditelja i vrtića. Svaki petak imali smo "pričaonicu" u kojoj su se odgojitelji i pedagoginja izmjenjivali čitajući, a u što su se mogli uključiti i roditelji koji su to željeli.
Budući da roditelji imaju veliku ulogu u poticanju čitanja i razvijanja pozitivnog stava prema čitanju kod djece, osim uključivanja u aktivnost s djecom kroz mjesec knjige, organizirali smo u vrtiću i predavanje, te radionicu za roditelje pod nazivom "Čitajmo djeci-odgojno obrazovna vrijednost slikovnice". Tako su primjerice, roditelji na tim predavanjima i radionicama imali priliku saznati nešto više o funkciji slikovnice u životu djeteta, kriterije procjene, odgojno obrazovne vrijednosti slikovnice, te kako i što čitati s obzirom na dob djeteta, ali i kako se u vrtiću čitaju slikovnice na hrvatskom i engleskom jeziku.
Ove radionice u našem vrtiću vodile su odgojiteljice Darija Vuksan i Darija Smajić, a predavanje pedagoginja Višnja Milačić Žurić. Dio aktivnosti u sklopu trajanja "Mjeseca hrvatske knjige", odvija se i izvan vrtića, jer su naši polaznici posjećivali Gradsku knjižnicu koja je također organizirala niz prigodnih kreativnih radionica što je za svaku pohvalu, zaključila je Višnja Milačić Žurić. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA