Započele radionice "Klub očeva"

Objavljeno: Subota, 25. studenoga 2017. 10:26
Ocijeni
(0 glasova)

U prostorijama biogradskog dječjeg vrtića započele su s radom radionice za očeve, a odaziv tata više je nego zadovoljavajući, kazala nam je pedagoginja Višnja Milačić Žurić. Istaknula je ovom prigodom kako je Dječji vrtić Biograd jedini u županiji koji provodi radionice "Klub očeva" - Rastimo zajedno, u sklopu projekta "jačanje očevog doprinosa ranom razvoju djeteta" koji je pokrenuo Centar za podršku roditeljstvu.
Ulozi oca u ranom djetinjstvu želimo posvetiti posebnu pažnju jer znamo da je ona isto važna, iako je majčina češće u središtu pažnje. Naime, nova znanstvena otkrića pokazuju kako očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u prvim godinama djetetovog života daju jedinstveni doprinos djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju, kazala je ona. Kao stručni suradnik pedagog uočila sam posljednjih godina povećanu uključenost očeva u životu djeteta u vrtiću. Očevi na primjer, prilikom upisa djeteta na inicijalnom razgovoru znaju koliko i majke o djetetu, o njegovom ranom razvoju, dolaze na roditeljske sastanke, a mnogi su bili uključeni u ciklus radionica "Rastimo zajedno". Jednako tako traže savjetovanja i aktivno sudjeluju u njima, dovode i odvode djecu u vrtić, te na taj način vidljivo razvijaju drugačiju ulogu u odnosu s djecom. Klub očeva u stvari je prilika da čujemo kako očevi žive svoje očinstvo, te kako ih se eventualno može poduprijeti u ostvarivanju njihove važne uloge u djetetovu razvoju, informacijama ili na neki drugi način.
Očevi na ovim radionicama sa voditeljicama i s drugim očevima kroz kraća predavanja, iskustvene vježbe i razmjene iskustva, stječu nova saznanja o ulozi oca u ranom djetinjstvu i promicanju djetetovog razvoja, promišljaju vlastitu očinsku ulogu, razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje očinstvo, bolje upoznaju sebe u ulozi oca, razmjenjuju informacije i podršku u ostvarivanju očinske uloge.
Radionice su besplatne, a provode se jedan puta tjedno i to kroz četiri tjedna. Radionice se održavaju u prostorijama dječjeg vrtića, a vode ih pedagoginja Višnja Milačić Žurić i odgojiteljica Antonija Kolačko. Svakako valja naglasiti da ovo nije prvi projekt uključivanja očeva u život i rad dječjeg vrtića, jer je još 2010. godine ravnateljica ovog vrtića Esma Brzić pokrenula jedinstveni projekt "Recimo Da obitelji" koji je realiziran pod nazivom "Tata-Mati-Ja=Da", a što je danas već prepoznata manifestacija u kojoj očevi aktivno sudjeluju u natjecateljskim dječjim disciplinama. Stoga nakon radionica "Klub očeva - Rastimo zajedno" slijede i pripreme za nadolazeću 9. po redu tatamatijadu, te pozivamo sve očeve da se uključe, kazala nam je Višnja Milačić Žurić.J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA