Promovirana knjiga poezije "Tri suze"

Objavljeno: Ponedjeljak, 27. studenoga 2017. 09:30
Ocijeni
(0 glasova)

U prostorijama Zavičajnog muzeja grada Biograda predstavljena je knjiga poezije "Tri suze" autorice Jasenke Medvedec. Riječ je o drugoj po redu samostalnoj zbirci ove autorice koja se predstavlja stihovima u kojima su, kako piše u recenziji, sadržani svi susreti i rastanci, poštovanje i razumijevanje, povjerenje i ljubav, ali i sumnja i mržnja, spletke i laži. Stihovi su to koji se lako čitaju i lako pamte, a pažljivom slušatelju ili čitatelju neće promaknuti njihova suptilna poruka ali i snaga riječi. Dobro da je tako, kako inače glasi i naslov jedne od njezinih pjesama iz ove zbirke koju donosimo: "Oluje su prošle moru se vraćam, oseku udišem, bonacu slažem, dobro je da je tako. Ali ne vole svi mir i bonace pa se blatom i kamenjem nameću, u ljušturi se svojoj poput kamenice stapam s morskim dnom. Bit će da ih lom svjetlosti vara, privid stvara...I dobro je tako. Jer me ni jedan kamen nije dotakao, a blato...pa ono se otopi. Ne brinem ja za njihovo blato, ne brinem ja za njihov kamen, to je njihovo, val me na obalu nježno donese i krećem dalje. JA U OVOM SVIJETU SVOJ SVIJET STVARAM, svoju bit nalazim. I dobro je tako. Kroz tamnoplavo sunčeva zraka se zlati, teku moji ljubičasti sati. Dobro da je tako i DOBRO DA JE TAKO."
O samoj autorici Jasenki Medvedec valja kazati da je poeta u srcu i duši, dokazala je to svojom prvom samostalnom zbirkom pjesama "More u mojim očima", tiskanom protekle 2016. godine. Odmah nakon toga slijedi i druga pod nazivom "Tri suze" koja je već do sada promovirana u više gradova diljem Lijepe naše. Inače sa svojim radovima zastupljena je u preko 20-ak zbornika poezije u Hrvatskoj i izvan nje, sudjelovala je na brojnim smotrama i poetskim večerima, a jedna od njezinih pjesama "Gda Martinje dojde" uglazbljena i izvedena na festivalu u Pitomači. I trebalo bi puno prostora za nabrojiti sve njezine nastupe, nagrade i priznanja, no kako pjesma govori više od svih naših nabrajanja, evo jednog lijepog stiha za kraj: "Svi smo posebni, Jedinstveni, Poput snježnih pahulja. Lebdimo, Pahulje i oblaci, Nebeske harfe zasviraju, Srodne duše se u noti spoje, Piano poje. Krešendo, Ljubav nas ugrije, otopi, Postanemo kap, Isparimo, nestanemo..."
Recimo za kraj da je predstavljanje ove zbirke pjesama u Zavičanom muzeju otvorio ravnatelj muzeja Draženko Samardžić, a autoricu je predstavila i stihove uz nju čitala Slavica Jeličić. Svoj doprinos čitavoj ovoj večeri dalo je i filipjansko Kulturno umjetničko društvo "Sveti Roko", koje je izvelo niz poznatih pjesama iz njihovog bogatog repertoara.J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA