Izložba i predstavljanje knjige u Zavičajnom muzeju

Objavljeno: Petak, 12. siječnja 2018. 14:51
Ocijeni
(0 glasova)

U sklopu proslave obilježavanja Dana Grada Biograda na Moru i blagdana Svete Stošije njegove nebeske zaštitnice, u Zavičajnom muzeju Grada upriličena je prigodna izložba i promocija knjige.
Naime, za ovu prigodu u prostorijama muzeja izložene su plakete, zahvalnice i priznanja iz fundusa Zavičajnog muzeja. No, uz ovu prigodnu izložbu u nazočnosti velikog broja posjetitelja predstavljena je i knjiga pod nazivom „Porušene crkve Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata“ (1991. do 1995.) autora prof. Bože Došena. Ovo vrijedno izdanje predstavili su Božidar Šimunić, prof. predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru, profesor dr.sc. Josip Lisac, s odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru te sam autor prof. Božo Došen. Sve nazočne prilikom ovog događanja u prostorijama Zavičajnog muzeja pozdravio je ravnatelj Draženko Samardžić koji je između ostalog istaknuo kako se muzej ponosi bogatstvom svojih zbirki ali i događanjima koja se u muzeju održavaju kako bi se javnost s njima što bolje upoznala i to kroz razne vidove poput izložbi, predavanja, predstavljanja knjiga i slično. Ove danas izložene zastavice, plakete i priznanja, dokaz su bogatog muzejskog fundusa, a na preko 100-tinjak izloženih mogu se iščitati isto tako bogate aktivnosti za koje su Grad ali i pojedinci dobili zaslužena priznanja. Kako se znatan broj priznanja odnosi na turističke aktivnosti, odnosno rezultate i uspjehe iz područja turizma, ravnatelj muzeja Samardžić pozvao je Ivu Eškinju umirovljenog dugogodišnjeg turističkog djelatnika, točnije direktora Turističke zajednice Grada Biograda na Moru da otvori ovu izložbu. Da su brojna nastojanja, odnosno ideje, bile više nego dobre pokazalo se tek kasnije, a ovo ovdje primjer je kako se sinergijom svih sudionika u turizmu mogu postići čudesni rezultati kojima danas svjedočimo, kazao je uz ostalo Eškinja.
U drugom dijelu ove večeri predstavljena je knjiga našeg sugrađanina prof. Bože Došena, a sam naziv „Porušene crkve Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata“ govori sama za sebe. O knjizi, njezinom nastajanju i njezinom značaju nadahnuto su govorili prof. Božidar Šimunić i prof. Josip Lisac, kao i sam autor. Posebno me raduje što se ova knjiga promovira u povodu Dana Grada i blagdana Svete Stošije zaštitnice zadarske nadbiskupije, kazao je Božo Došen. Uz zahvale svima koji nazoče ovom predstavljanju, kao i svim suradnicima na samoj knjizi, posebno Odjelu Matice hrvatske Zadar, Božo Došen kazao je i da je ovu knjigu posvetio nedavno preminulom sinu Marinu. Sama knjiga je dokumet vremena u teškim trenucima, uz porušene crkve u šest dekanata naše nadbiskupije ona sadrži i pregled povijesti zadarske nadbiskupije, te popise pučanstva i sl. Teško bi bilo prepričati sadržaj knjige no ona na 200-tinjak stranica priča priču koju svakako valja pročitati. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA