Svjetski dana zdravlja

Objavljeno: Utorak, 10. travnja 2018. 07:22
Ocijeni
(0 glasova)

Besplatne zdravstvene usluge i savjeti u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, dio su programa kojim se ovaj dan obilježava diljem svijeta, a ove godine riječ je o obilježavanju njegove 70. obljetnice.
Poznato je naime da se Svjetski dan zdravlja obilježava od 1948. godine 07. travnja, a pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je: Jedinstvena zdravstvena zaštita svima i svugdje, a cilj je omogućiti svima i u svakom trenu najbolju moguću zaštitu, prevenciju i pravovremeno otkrivanje bolesti. Uz brojna događanja rekreativnog sadržaja i poticanja na kretanje u korist zdravlja na području Zadarske županije upriličeno je također niz događanja. Biograđani su se priključili ovoj akciji šetnjom uz obalu, a svoj doprinos dale su i neke od ljekarni koje djeluju u gradu Biogradu na Moru. Tako su primjerice Ljekarne Soline Farm, pozvale na besplatna orijentaciona mjerenja tlaka, šećera, masnoće, te procjenu stanja astme ili kronično opstruktivne plućne bolesti. Jednako tako bilo je moguće dobiti i stručni savjet od magistri zaposlenih u ljekarni, te se savjetovati o učinkovitim mjerama prevencije najčešćih kroničnih bolesti. U vremenu od 7. do 10. travnja u sklopu Svjetskog dana zdravlja, ponuđeno je i niz popusta na brojne medicinske artikle za male i velike.
Odaziv na ovu humanu akciju bio je velik pogotovo u jutarnjim satima, kazala se nam ljubazne djelatnice u ljekarni „Soline Farm“ Marijana i Tanja ali i naglasile pri tom kako se u njihovoj ljekarni takve i slične akcije (besplatnog mjerenja tlaka, šećera u krvi i sl.) održavaju i nakon ovog Svjetskog dana zdravlja, točnije, tijekom čitave godine, a što je bez sumnje za svaku pohvalu. Kako je ovo vrijeme kada se ipak malo više govori o zdravlju, neće biti previše da potsjetimo na nake od savjeta koje i samo možemo primjeniti u svakodnevnom životu. Prije svega nastojte jesti zdravu hranu, budite svakodnevno tjelesno aktivni, cijepite se redovito, izbjegavajte upotrebu duhana i alkohola, stres, održavajte tjelesnu higijenu, nemojte piti i voziti, vežite se sigurnosnim pojasom u automobilu i nosite kacigu na motornom vozilu. Redovito obavljajte sistematske preglede i sl. To su eto samo su neki od savjeta na koje uvijek valja podsjetiti, jer brige o zdravlju i opreza nikada dosta. J.F.

Foto galerija

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA