Melanom - u susret ljetu

Objavljeno: Četvrtak, 26. travnja 2018. 07:35
Ocijeni
(0 glasova)

Predavanje na  temu melanoma organizirala je u prostorijama Zavičajnog muzeja Liga za borbu protiv raka, ispostava Biograd na Moru, a održala ga je dr. sc. Ana Krvavica specijalista u zadarskoj općoj bolnici, a koja je i diplomirala na temu melanoma.
Predsjednica biogradske ispostave Ljubica Wagner pozdravila je sve nazočne kojih je na žalost bilo manje od očekivanog broja, no i unatoč toga predavanje je temeljito odrađeno, a upozorenja i savjeti su zlata vrijedni. Što su i koliko opasni melanomi, koji su čimbenici, tipovi i kako ih prepoznati, te koji su načini zaštite i prevencije, liječenja, koja se nikako ne bi smjela zanemariti.
S obzirom na činjenicu da su madeži i melanomi uglavnom pigmentirane kožne promjene, oni se često miješaju. Međutim razlika između njih je ogromna. I to zato što su madeži dobroćudne, a melanomi zloćudne kožne promjene. Sam melanom je zloćudni tumor koji se razvija uglavnom iz pigmentnih stanica koži se nazivaju melanociti. Često nastaje iz već postojećeg madeža, a može se razviti i iz drugih melanocita. U praksi se sumnjivi madeži najčešće odstranjuju u cijelosti, ali uskim zdravim rubom. No ukoliko se utvrdi dijagnoza melanoma pristupa se širem odstranjivanju zdravog tkiva. Stoga su preporuke redoviti pregledi, rano otkrivanje koje omogućuje, i do 97 % izlječenja, čak i ako je bolest u uznapredovanoj fazi. Stoga madeži i sve promjene na koži, čemu se najčešće ne pridaje dovoljno pažnje, nisu nimalo bezazleni već ih valja ozbiljno shvatiti. Tako na primjer osobe koje imaju netipične madeže tzv. displastične, trebaju se kontunirano štititi od sunca i izbjegavati umjetne izvore ultraljubičastog zračenja.
Nije potrebno posebno naglašavati da je pretjerano izlaganje suncu vrlo opasno, a pogotovo ga valja izbjegavati između 10 i 16 sati razdoblje najvećeg UV indeksa. Ostali dio dana nužna je također fotozaštita, a osobe s spomenutim madežima moraju upotrebljavati preparate s vrlo visokim UV filterom (više od 50) te nositi odjeću da bi se tijelo u cijelosti zaštitilo. Posebno osjetljive skupine su osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose, osobe s mnogobrojnim madežima (više od 50) osobe koje imaju „sumnjive“ madeže, koji su nepravilnog oblika, raznoliko obojene i veće od 6 cm. Također i osobe koje su već ranije zadobile sunčane opekline, osobe u čijoj je obitelji bilo oboljelih od melanoma ili drugih kožnih karcinoma, te dakako osobe koje se pretjerano i nezaštićeno izlažu suncu. Ljeto je pred vratima i upozorenja ovoga tipa nikako ne bi trebalo zanemariti.
Jednako tako posebno valja paziti na djecu jer i ona su itekako izložena mogućim oboljenjima, koja mogu nastati odmah ali i kasnije u životu. Svakako bi valjalo obratiti pozornost i na druge čimbenike koji su preduvjet za razvoj zločudnih bolesti. Kada su djeca u pitanju nimalo ne ohrabruje činjenica što svud oko nas vidimo mlade majke, odnosno roditelje, kako već s najmlađom djecom, najčešće onima još u kolicima, sjede i puše u zadimljenom prostoru, ukazuju u Ligi za borbu protiv raka.
Briga o zdravlju svakako bi trebala biti daleko veća i to na svim poljima, jer ona je na koncu  znak zdravstvene prosvjećenosti nacije. J.F.

Foto galerija

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA