Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom gradonačelniku Grada Biograda na Moru

Objavljeno: Srijeda, 02. svibnja 2018. 14:38
Ocijeni
(0 glasova)

Vlada Japana premijera Shinzoa Abea donijela je odluku da se Ivanu Knezu, gradonačelniku Grada Biograda na Moru i potpredsjedniku najveće svjetske nevladine organizacije "Gradonačelnici za mir", koja broji 7.568 gradova u 163 zemalja i regija diljem svijeta, dodjeli Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom kojeg je 1875. uspostavio japanski car Meiđi.
- Suvišno je spominjati da sam uzbuđen, ponosan i sretan. Orden izlazećeg sunca nije samo osobno priznanje već i za Grad Biograd na Moru i Republiku Hrvatsku, kazao je Knez.
"Vlada Japana prepoznala je doprinos gospodina Kneza u promoviranju razumijevanja između Japana i Hrvatske te razmjeni na regionalnoj razmjeni kroz aktivnosti poput održavanja komemoracije za žrtve Hiroshime i Nagasakija te općenito razmjene sa Hiroshimom i Nagasakijem itd.", piše u obrazloženju Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj.
- Japan Hrvatskoj može biti uzor, a Hrvatska za Japan inspiracija, dok je moja uloga da tu vezu svojim radom u asocijaciji "Gradonačelnici za mir", u kojoj Grad Biograd na Moru već 10 godina ima značajnu ulogu, još više ojačan, ističe Knez.
"Gospodin Ivan Knez odigrao je važnu ulogu u jačanju prijateljskih i kulturnih veza između dvije zemlje, kao i u širenju razumijevanja Japana među hrvatskih stanovništvom. Time je napravio veliki doprinos za japansko-hrvatske odnose i za ta je dostignuća zaslužio odlikovanje", navode iz japanskog Veleposlanstva u Boškovićevoj.  
- Citirat ću izjavu svog kolege Tomihisa Taue, gradonačelnika Nagasakija, iz 2012. godine tijekom dvodnevnog službenog i prijateljskog posjeta Biogradu na Moru: Najzaslužniji uvijek više duguju svojoj domovini, nego ona njima, citirao je Knez.
Odluka o dodijeli Ordena izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom stigla je samo nekoliko dana nakon što je na sjednici Izvršnog odbora "Gradonačelnici za Mir" (Mayors  for Peace), održanoj u švicarskoj Ženevi odlučeno da Grad Biograd na Moru bude vodeći i predsjedavajući grad Ogranka "Gradonačelnika za mir" za Srednju i Istočnu Europu.
- Iako s odlukom o dodijeli Ordena nije naznačeno, ono će se najvjerojatnije dodijeliti početkom kolovoza u Biogradu kada svečano obilježavamo tužnu obljetnicu američkog bacanja atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, reći će Ivan Knez.
Biograd je, naime, prvi grad u svijetu izvan Japana koji je 2009. godine podigao spomenik sa skulpturom ptice ždral koja na dalekom istoku simbolizira odanost, čast, dugi život i ispunjenje želja. Među rijetkim je svjetskim gradovima koji devet godina za redom, 6. kolovoza, obilježava godišnjicu atomskih bombi koje su 1945. godine bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Dva japanska ordena, izlazećeg sunca i svetog blaga

"Vlada Japana dodjeljuje odlikovanje osobama koje su doprinijele javnom interesu ili državi. Postoje dvije glavne kategorije odlikovanja: Orden izlazećeg sunca koji se dodjeljuje osobama koje su doprinijele javnom interesu Japana te Orden svetog blaga koje se dodjeljuje osobama koje su doprinijele državi Japan putem obnašanja svojih službenih dužnosti", piše u obrazloženju japanskog Veleposlanstva.

Dodatne informacije

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA