Biogradski dječji vrtić proslavio svoj 43. rođendan

Objavljeno: Petak, 01. lipnja 2018. 09:45
Ocijeni
(0 glasova)

Od svog osnutka davne 1975. godine do danas dječji vrtić "Biograd" prerastao je u suvremenu i modernu predškolsku ustanovu s najsuvremenijim odgojnim metodama, na koje se svi s pravom ponose.
Koliko se uspješno i kvalitetno radi u ovom vrtiću najbolje pokazuju projekti i projektne aktivnosti koji su prilikom obilježavanja vrtićkog rođendana 30. svibnja, izloženi u prostorijama Zavičajnog muzeja. Iako je to samo dio i to onog kreativnog što se moglo prikazati na jednom mjestu, puno je, fascinantno...slažu se svi posjetitelji koji su nazočili otvorenju ove izložbe dječjih uradaka.
Veliki broj sudionika, uzvanika, roditelja, ali i slučajnih prolaznika koji su zastali ispred muzeja, jer je sama slika veselih mališana ali i prigodan program koji su izveli na rivi bio poseban događaj.
Sve nazočne pozdravila je ravnateljica vrtića Esma Brzić, koja je kazala: "Predškolska ustanova Grada Biograda na Moru ove godine obilježava svoj dan Izložbom projekata i projektnih aktivnosti dječjeg vrtića Biograd. To je dakako samo presjek značajnih aktivnosti koje su provedene ili se provode tijekom ove godine, odnosno više godina, a koje su postale zaštitni znak našeg vrtića. Dijelim zadovoljstvo sa svojim djelatnicima da vam ukratko predstavim ono što će te vidjeti kao izloženi dio. Od brojnih projekta i projektnih aktivnosti vrtićkih skupina, a koje su vodile naše odgojiteljice izdvojili smo za ovu priliku "Zmije, Projekt Dinosauri, Mi možemo pomoći napuštenom ljubimcu, Moji zubi, Zastave svijeta, Zdravim namirnicama do proslave dječjih rođendana, Umjetnici u očima djece, Projektna aktivnost Lutka Paško-odgoj za demokraciju", te projekt Lavandomanija koje je osmislila odgojiteljica Božena Belamarić Brčić, a Gradsko vijeće ga je nagradilo plaketom Grada Biograda na Moru.
Ovom prigodom predstavljamo i provedbu 10 godina UNICEF radionica za roditelje, kroz koje je prošlo 63 roditelja. Tu je zatim nova UNICEF radionica za očeve/projekt klub očeva rastimo zajedno koju je ove godine do sada prošlo 10 očeva. Podsjetit ćemo se i na 10. godina originalnog našeg projekta Recimo DA obitelji, kojom vrtić daje značaj i povezuje obitelj, a u završnici se natječu roditelji (prvenstveno tate) u zajedničkim igrama pod nazivom TATAMATIJADA.
Svakako valja istaknuti i Projekt integriranog programa ranog učenja engleskog jezika koji obuhvaća besplatni program za svu djecu Biograda na Moru, koji u potpunosti financira Osnivač Grad Biograd na Moru, a namijenjen je djeci od 3-7 godina. Posebno želimo istaknuti i predstaviti projekt pomoći djeci s teškoćama iz aspekta autizma, odnosno govorno-komunikacijskim teškoćama kroz poseban program s mogućnošću inkluzije u redovne vrtićke skupine. Taj program je vrlo specifičan, iziskuje posebnu brigu i sretni smo da na kraju prve godine rada možemo potvrditi ono čemu stremimo mi i roditelji, a to je vidni napredak djece i mogućnost povratka djeteta u skupine što čini pravu inkluziju.
Svakako valja istaknuti da dječji vrtić uz ideju, istraživanje, organizaciju i uz ostale napore ne bi mogao iznijeti ovakav program da nije bilo konkretne, jasne i poticajne potpore gradonačelnika grada Biograda na Moru gospodina Ivana Kneza, koji nije dvojio kada je u pitanju značaj programa za dobrobit djeteta. U duhu onovacije i poticanja suradnje sa mnogim suradnicima izvan vrtića, kao prepoznatljivost u lokalnom okruženju, dječji vrtić Biograd na Moru osmislio je Priznanje naziva: Who invested in children ili onaj koji ulaže u djecu, a s kojim želimo zahvaliti ali i nagraditi sve subjekte iz lokalne sredine i šire dodjelom tog priznanja čiji naziv sve govori. Tako za dosadašnje ulaganje u djecu priznanje dodjeljujemo tvrtki Bure d.o.o koje je sve ove godine bilo na pomoć našem vrtiću raznim donacijama koje bi sada bilo teško nabrojiti. Stoga u znak zahvalnosti vlasnicima Bure d.o.o  Jagodi i Darku Eškinja, te čestitamo na zasluženom priznanju Who invested in children. Isto priznanje danas uručujemo i Zadarskoj županiji, koja je znatnim sredstvima pomogla opremu sobe za djecu s teškoćama i to nabavom vrlo skupog softwera za poticanje govora kod djece kao i za nabavu ostale didaktičke opreme. Ovo priznanje preuzeo je Šime Mršić dožupan Zadarske županije, a mi se vidimo dogodine na drugoj izložbi s dječjim projektima vrtića Biograd na Moru" zaključila je ravnateljica Brzić.
Potom je ispred zgrade muzeja izveden kraći program polaznika dječjeg vrtića, a uz "Igralo kolo lagano" koje su najmlađi sa svojim tetama odlično izveli te je uslijedila i prigodni recital na engleskom, te je potom krenulo u razgledanje izložbe i projekta postavljenim u hodniku i maloj galeriji Zavičajnog muzeja, dok je sve sve je završilo sa zakuskom i druženjem svih sudionika i gostiju.
Donosimo dio projekta malih ruku djelo, a kako slike govore više od riječi donosimo dio  izložaka. Valja još kazati da će ova izložba u Zavičajnom muzeju biti otvorena do 8. lipnja te ju svakako vrijedi pogledati. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA