Predstavljena knjiga "Staro groblje u Biogradu na Moru"

Objavljeno: Srijeda, 23. lipnja 2021. 09:31
Ocijeni
(0 glasova)

Knjiga Staro groblje u Biogradu na Moru nastavlja niz stručnih publikacija proisteklih iz istraživanja stručnih djelatnika Zavičajnog muzeja. Institucija Zavičajnog muzeja Biograd na moru usmjerena je prije svega na lokalnu povijest, povijest samoga grada. No za ovo djelo možemo slobodno reći da govori o temi koja nije samo dio prošlosti već i sadašnjosti. Posvećena je groblju, mjestu koje- iako je prošlo više od 30 godina od zadnjeg ukopa na njemu-živi zahvaljujući Biogradcima koji posjećuju posljednja počivališta svojih bližnjih, onih koji su svoj smiraj našli podno čempresa „staroga „groblja.

Biogradsko groblje, to mjesto strahopoštovanja prošlo je put od mjesta za ukop „malo van sela“ do smještaja danas u srcu grada, a da se nije pomaknulo ni milimetra. Mijene u životu grada i njegovog groblja od prvog ukopa 1829. godine do zatvaranja 1989. godine u knjizi donosi autorski trojac kojega čine Marina Ninčević, Ela Dujmović i Draženko Samardžić.

Recenzenti ovog vrijednog izdanja su Petra Blažević i Ljubomir Radić, a izvrsne fotografije koje obogaćuju ovu knjigu snimio je Vinko Pešić. Ova knjiga je, kako je to prilikom njezinog predstavljanja u Zavičajnom muzeju kazao ravnatelj Dražen Samardžić nastala na ideju biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza, a želja nam je bila ukazati na njegovo postojanje i prisutnost u zajednici, jer groblja su sveta mjesta prema kojima se treba odnositi s dubokim poštovanjem. Ona su mjesta tišine, razmišljanja i sjećanja na one koje smo poznavali, mjesta neodjeljiva od života ljudi koji sada žive, koji će živjeti „jer se oduvijek vjerovalo kako mrtvi i živi ostaju u trajnoj povezanosti“.

Knjiga je sastavljena iz više dijelova. Postoje tri temeljna teksta čiji je cilj na jednostavan i sažet način pokazati smrt, ukapanje, običaje, pokazati povijesno-umjetničku stranu groblja, groblje kao arhitektura, grobnice kao klesarska umijeća, te na kraju smrt i umiranje prikazati gledano očima vjere. Nadamo se kako će ova knjiga postati neizostavni dio biogradske prošlosti te pomoći svima koji se odluče baviti proučavanjem povijesti garda Biograda, a živućim nasljednicima mrtvih koji su pokopani na groblju, koje sada ima funkciju parkovne arhitekture, pomoći oko praćenja rodoslovlja i obiteljske loze, kazao je u uvodnom izlaganju Draženko Samardžić.

Jedna od autorica i urednica knjige Marina Ninčević također se osvrnula na knjigu, njezino nastajanje i značaj, te potpisala brojne primjerke koje su posjetitelji dobili na dar. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA