Za novu predsjednicu Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru jednoglasno izabrana Ivana Stamičar

Objavljeno: Četvrtak, 24. lipnja 2021. 10:50
Ocijeni
(0 glasova)

HDZ s koalicijskim partnerima naredne četiri godine može komotno upravljati Gradom Biogradom na Moru, ima gradonačelnika i apsolutnu većinu u Gradskoj vijećnici. Novi-stari gradonačelnik je Ivan Knez, dok je nova predsjednica Gradskog vijeća Ivana Stamičar, koja je na konstituirajućoj sjednici GV-a održanoj u multimedijalnoj dvorani Kulturnog centra, izabrana jednoglasno.
Nakon izbora predsjednice Ivane Stamičar intonirana je državna himna te je minutom šutnje odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Čast, obveza, odgovornost
- Za mene je to velika čast, ali i obveza i odgovornost da budem predsjednik ovog uvaženog predstavničkog tijela. Zahvaljujem na podršci, svoju ću dužnost obnašati savjesno. Pozvala bih sve vijećnike da budu dostojanstveni i da odgovorno obavljaju svoje uloge. Nastojat ću da vijećnica bude mjesto tolerancije i međusobnog uvažavanja. Očekujem demokratsko okružje i konstruktivne rasprave, odgovorila je Stamičar nakon sjednice na naše pitanje.
- Vijeće ima važnu ulogu u razvoju našeg kraljevskog grada u srcu Jadrana, definira viziju, ciljeve i prioritete. Svi bi vijećnici trebali imati isti cilj, a to je razvoj grada i boljitak svih žitelja, poručila je Stamičar.
Sjednicu je sazvala i otvorila Drina Bešenić, gradska pročelnica. Do izbora predsjednika predsjedao je Tomislav Knez.
Kako je Biograd u grad u kategoriji od 2.500 do 10.000 stanovnika sukladno novim zakonskim propisima, ukinuta je funkcija zamjenika gradonačelnika. Smanjio se i broj članova Gradskog vijeća s 15 na 13 članova.

Angela Vuksan najmlađa, Ratko Krstinić najstariji
U proteklom sazivu HDZ je imao 9 od 15 vijećnika, a u novom sazivu 8 od 13 vijećnika. U Gradskom vijeću je i pet vijećnica, sve iz kvote HDZ-a.
Najmlađa vijećnica je 21-godišnja Angela Vuksan (HDZ), dok je najstariji 78-godišnji Ratko Krstinić (SDP). Na konstituirajućoj sjednici bila je »bonaca«, sve odluke donesene su jednoglasno, a rasprava nije ni bilo. Međutim, izbor Krstinića za dopredsjednika Gradskog vijeća iz vijećničke opozicije bio je povod jedinoj, moglo bi se reći, neočekivanoj reakciji.
- Krstiniću, zar ti nije neugodno, dobacio je Robert Pelicarić (kandidacijska lista Ante Fuzul).
Naime, pozicijski HDZ je predložio Tomislava Kneza za prvog potpredsjednika Vijeća, što je i jednoglasno prihvaćeno. Kako opozicija ima 5 od 13 vijećnika trebalo je izabrati i drugog potpredsjednika. Jedan opozicijski prijedlog je bio vijećnik Ante Fuzul koji je u proteklom sazivu bio opozicijski dopredsjednik, dok je drugi prijedlog bio Ratko Krstinić, najstariji vijećnik.

Tiha koalicija HDZ-SDP
Je li to tiha koalicija HDZ-SDP ili ne, Ante Fuzul nije prošao rezultatom 4 »za« opozicije, 8 »protiv« od HDZ-a, dok je suzdržan bio Krstinić koji je za dopredsjednika izabran s 8 ruku »za« HDZ-a, 4 »protiv« ruku opozicije i vlastitim suzdržanim glasom.
Bilo je čak pet zamjena vijećnika, svi iz HDZ-a. Od osam vijećničkih mandata HDZ je zamijenio prva četiri vijećnika s kandidacijske liste, te sedmog po rednom broju.
Gradonačelnika Ivana Kneza, nositelja kandidacijske liste HDZ-a, zamijenila je vijećnica Nikolina Mustapić, vijećnica i u proteklom sazivu GV-a. Državnog tajnika Šimu Mršića, predsjednika biogradskog HDZ-a, zamijenila je vijećnica Valentina Filipović, bivšeg dogradonačelnika Marijana Stopfera vijećnik Danijel Šangulin, Tonija Bogdanića vijećnica Angela Vuksan i Suzanu Tolić vijećnik Ivan Mrkić.

Nakon što je Ivan Knez izrekao gradonačelničku prisegu istaknuo je kako ne treba čekati i pričati, treba odmah raditi.
Nakon sjednice Knez je odgovorio i na naše pitanje.
- Čestitam novoizabranom predsjedniku, potpredsjednicima i svim vijećnicima te ih pozivam na suradnju, konstruktivan dijalog i otvorenost pri izlaganju prijedloga, kritika i svega onoga što će služiti na dobrobit građana grada Biograda. Vjerujem da će rad biti plodonosan jer ono što će donijeti dobro gradu Biogradu je i naš, vjerujem, zajednički interes, zaključio je Knez.
Na sjednici su osim navedenih nazočili Suzana Horvat Kolanović, Ana Nimac i Hrvoje Raspović, gradski službenici.

Gradsko vijeće
Gradski vijećnici su: Ivana Stamičar, Josipa Pribilović, Nikolina Mustapić, Valentina Filipović, Angela Vuksan, Tomislav Knez, Danijel Šangulin i Ivan Mrkić (svi HDZ-SU-Reformisti), Ante Fuzul, Robert Pelicarić i Mišel Tepša (grupa građana nositelja liste Ante Fuzul), Leo Zorica (grupa građana nositelja liste Leo Zorica), Ratko Krstinić (SDP).

Dodatne informacije

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA