12. lipnja 2022.

Segmenti unutrašnjih prostora Koraljke Kovač

„Segmenti unutrašnjih prostora“, naziv je još jedne izložbe postavljene u prostorijama biogradskog Zavičajnog muzeja. Riječ je o još jednom kulturnom likovnom događanju, koje su organizirali Zavičajni muzej u suradnji s Gradskom galerijom, a pod pokroviteljstvom grada Biograda i Turističke zajednice grada. Pa iako autorica ove izložbe nije bila nazočna na otvorenju o njenim radovima govorili su poznavatelji njenog stvaralačkog opusa. Među prvima Tonči Jeličić voditelj Gradske galerije, a potom i Draženko Samradžić ravnatelj biogradskog Zavičajnog muzeja, dok je stručni osvrt na njezino stvaralaštvo preuzeo prof dr.sc. Tonči Šitin.

Ciklus radova Unutrašnji prostori Koraljake Kovač predstavljeni su prostorijama biogradskog muzeja u pet slika formata 150X250 cm i 8 slika u formatima od 150X30, do 150 X 70 cm. Ove slike nastale su u razdoblju od 2020. do 2022.godine u kombiniranoj tehnici na akvarel papiru.

U dugotrajnom procesu stvaranja Koraljka poseže za materijom papira koji je svojom strukturom podložan promjenama, rečeno je ovom prilikom. Različitim tretiranjem njegove površine, lijepljenjem i kolažiranjem, stvara horizontalne radove mekih rubova. Unutar njihove osnove nastaju uravnotežene kompozicije vertikalnih usmjerenja. Poigravanje s horizontalnim i vertikalnim smjernicama upućuje na dva pola prirode njezinog umjetničkog poriva: racionalne prizemljenosti i bestežinske slobode stvaranja. Slojevitim prekrivanjima stvaraju se tako kompozicije u kojima svaka slijedeća razina skriva onu prethodnu postajući podlogom za nova likovna brisanja. Kroz likovno stupnjevanje povezuje sloj po sloj, papir na papir.

O detaljnijem stvaralačkom radu ove likovne umjetnice i njezinom utjecaju na gledatelja, posjetitelja, najbolje govore osvrti na dosadašnje izložbe ali i brojne nagrade koje je osvajala, a koje je gotovo nemoguće nabrojiti.

Drago nam je što smo „ugostili“ ovu vrijednu izložbu u našem muzeju, kazao je prilikom otvaranja Draženko Samradžić ravnatelj biogradskog muzeja, tim prije što je to povodom početka ovogodišnje turističke sezone, koja se eto nakon dužeg vremena vraća u naš grad. Stoga planiramo i niz drugih prigodnih ljetnih događanja za naše sugrađane i goste grada Biograda.

Otvorenje ove izložbe glazbeno je na saksofonu popratio Tomislav Milačić koji je već prepoznatljiv gost na izložbama u biogradskom muzeju. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA