30. svibnja 2022.

Vijenci i svijeće uz Dan državnosti

Povodom obilježavanja Dana državnosti jutros je na biogradskom gradskom groblju položen vijenac i zapaljene svijeće.

Kao i u drugim sličnim prigodama vijenac i svijeće kod centralnog križa na gradskom groblju položili su predstavnici gradskih vlasti i stranački predstavnici. Gradonačelnik grada Biograda Ivan Knez i državni tajnik Šime Mršić, predsjednica gradskog vijeća Ivana Stamičar, te vijećnici i predstavnici stranaka i udruga koje djeluju u gradu Biogradu.

Sjećanje je to i spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora i na povijesnu ulogu Hrvatskog Sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. Toga dana 30. svibnja 1990. godine na konstituirajućoj sjednici izabrani su zastupnici novog Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, a za predsjednika Sabora Žarko Domljan. Za potpredsjednika Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks dok je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić.

Na tom skupu za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske izabran je dr. Franjo Tuđman, a koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima kazao kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj, civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA