19. kolovoza 2022.

Gradska glazba u službi turizma

Gradska glazba u službi turizma, tako bismo mogli nasloviti redovite nastupe biogradske Gradske glazbe na Narodnom trgu, domaćim žiteljima poznatijim kao Trg Brce.

Na ovom preuređenom prostoru već niz godina održavaju se različite priredbe, koncerti, kazališne predstave i razna prigodna okupljanja, posebno tijekom ljeta i turističke sezone. No ono što je posebnost i što ovaj trg čini posebnim jeste činjenica da se na njemu održavaju koncerti domaće Gradske glazbe svakog ponedjeljka. Da, baš svakog ponedjeljka tijekom srpnja i kolovoza, a što je najzanimljivije uvijek izuzetno dobro posjećeni.

U čemu je tajna uspjeha ove naše domaće gradske glazbe nije potrebno posebno utvrđivati, jer je evidentno da je u pitanju vrsna ekipa glazbenika, vrhunska izvedba i dakako dobar repertoar.
Turistička zajednica grada prepoznala je sve ove elemente te ih angažirala za nastupe svakog tjedna tijekom pune turističke sezone, a što se pokazalo kao iznimno uspješan potez. Stoga ne čudi što svakog ponedjeljka s trga odjekuju poznati glazbeni napjevi, marševi, polke, evergreeni, rock, jazz, filmska glazba i slično, a to je ono što publika prepoznaje i voli.

Glazbenici koji čine ovu našu glazbu u trenutnom sastavu su: Rino Dešković-truba, Marina Pandža-truba, Marino Bogdanić-truba i voditelj programa, Perica Zalović-trombon, Šime Šaja-trombon, Robi Garofolić-trombon, Mirko Čepo-bariton saksofon, Krešimir Validžić-tenor saksofon (predsjednik) Marijino Petrović-alt saksofon, Baus Antonija-klarinet, Vita Čepo-klarinet, Lea Pešić-klarinet, Marko Arsov-flauta, Sunčica Mandić-flauta, Bogdanić Boško-udaraljke Mladen Barišić-bubanj, Ante Jeličić-klavijature (kapelnik i voditelj orkestra).

Svakog ponedjeljka u sedmom i osmom mjesecu sviraju nam na Trgu Brce, puno toga i što izdvojiti od marševa, polki, evergreena,rock i jazza,možda „My little Sued Shoes“ od Charlia Parkera u aranžmanu voditelja Ante Jeličića, zatim swing Glenna Millera, a tu je i popularna latino glazba, te dakako, domaći potpuri, a sve to publika dobro poznaje i voli, te dakako nagrađuje velikim dugotrajnim pljeskom, što je izvođačima najveća nagrada. Jer što je nastup bez pljeska, kazati će svi odreda, a i sami znamo da im je to, kao i svim izvođačima pred publikom najveća nagrada.

No, ono što svakako moramo naglasiti jeste činjenica da je biogradska Gradska glazba jedna od najstarijih organiziranih udruga gradu i ove godine slaviti će 150. godina od osnutka. Veliki je to i važan jubilej za koji se posebno pripremaju, jer je uz česte izmjene u članstvu i uz sav talent nužna i koordiniranost, spremnost, a ništa se ne prepušta slučaju.

Potvrđuju to najbolje i brojni nastupi u gradu, jer gotovo da i nema nekog gradskog događanja u kome ne sudjeluje Gradska glazba, koja je kako bi se jednostavno reklo ponos gradu Biogradu. Stoga smo ih nastojali malo pobliže predstaviti ih, a kako to učiniti do fotografijama s njihovih nastupa. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA