06. studenoga 2023.

Psihosocijalna podrška roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju u Biogradu na Moru

Susreti će se odvijati dva puta mjesečno tijekom godinu dana, uz sudjelovanje certificiranog gestalt psihoterapeuta Mirjane Kostić dipl.soc.radnice te licenciranog supervizora Ivane Bačić mag.soc.rada

Novi ciklus radionica pod nazivom Projekt Psihosocijalne pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju, koju su protekle 2022. godine zajedno u suradnji pokrenuli Hrvatski zavod za socijalni rad i Grad Biograd na Moru, ponovno počinje.

- Projekt počinje s radom od studenoga 2023. godine u prostorijama Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Biograd na Moru, na adresi Lošinjska 2a, iznad Jadranske magistrale. Namijenjen je roditeljima djece s teškoćama u razvoju radi pružanja psihosocijalne pomoći i podrške kroz supervizije i terapijski rad, kazala je dipl.iur. Ivana Zrilić, v.d. voditeljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Biograd na Moru, bivši Centar za socijalni rad.

Godinu dana, dva puta mjesečno

Grad Biograd na Moru u iznosu od 4.063,54 eura (30,6 tisuća kuna) snosi trošak plaćanja za stručne radnice koje provode edukacije (gestalt psihoterapeuta i licenciranog supervizora), a Hrvatski zavod za socijalni rad, PU Biograd na Moru osigurava radni prostor, tiskanje materijala i ostali materijal potreban za provođenje radionica.

- Susreti će se odvijati dva puta mjesečno kroz godinu dana uz sudjelovanje certificiranog gestalt psihoterapeuta Mirjane Kostić dipl.soc.radnice, te licenciranog supervizora Ivane Bačić mag.soc.rada, stručnih socijalnih djelatnica iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad, PU Benkovac, objavila je Zrilić.

Naime, djelatnice Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Biograd na Moru, u neposrednom radu s roditeljima djece s teškoćama u razvoju su uočile potrebu roditelja za savjetovanjem, komunikacijom, odnosno kontinuiranom stručnom podrškom kako bi osnažili vlastite resurse i poboljšali skrb o djeci.

Predrasude, podrugivanja, nerazumijevanja, odbacivanja

- Na području koje pokriva bivša Općina Biograd (Biograd, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon, Pašman), odnosno biogradski područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad, postoji 63 djece s teškoćama u razvoju, točnije djece koje ostvaruje neko pravo pri tom Područnom uredu radi oštećenja zdravlja, transparentna je Zrilić.

Za istaknuti je, kaže ona, da roditelji djece s teškoćama u razvoju nerijetko imaju doživljaj nerazumijevanja i odbacivanja od strane društva odnosno okoline, pojedinaca i institucija.

- Njihova djeca, a samim time i roditelji, izloženi su predrasudama, podrugivanjima, nerijetko i odbacivanjima. Njihovo nisko samopoštovanje, emocije koje im onemogućavaju kvalitetnu skrb o djetetu i kvalitetno životno funkcioniranje (tuga, ljutnja, agresivnost…), osjećaj krivnje i bespomoćnosti uz izostanak stručne pomoći i podrške sustava nerijetko izazivaju, osim nekvalitetne skrbi o djeci, obiteljski nesklad i poremećene partnerske odnose te u konačnici i fizička obiteljska razdvajanja, naglasila je Zrilić, te je nastavila:

- U tim slučajevima socijalni radnici, psiholozi, psihoterapeuti i drugi stručnjaci koji su angažirani na tom planu, mogu pomoći roditeljima u prevladavanju njihovih poteškoća savjetodavnim i psihoterapijskim radom, poručila je Zrilić.

Roditeljstvo nije lako, podrška neophodna

Brojna istraživanja i primjeri dobre prakse drugih zemalja ukazuju da individualni i grupni psihoterapijski i psihosocijalni rad prevenira socijalnu isključenost i razvoj drugih mentalnih tegoba i poteškoća, pruža prostor za informiranje i dijeljenje znanja i iskustava, omogućava proradu određenih strahova i drugih negativnih emocija, smanjuje osjećaj bespomoćnosti i osnažuje članove u kvalitetnoj skrbi za vlastitu djecu.

- Cilj provođenja projekta Psihosocijalne pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju je unaprijediti kvalitetu života roditelja i djece s teškoćama u razvoju, na način da se osnaži i podrži minimalno 10 majki i očeva s područja Grada Biograda na Moru, čija djeca imaju određene teškoće u razvoju, a radi uspješnijih rezultata liječenja i prevencije daljnjih zdravstvenih i socijalnih problema, poručila je Zrilić.

Ivana Zrilić pritom poziva sve zainteresirane da se jave osobno u Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Biograd na Moru ili na broj 098 300 101.

Izvor: Zadarski tjednik

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA