15. kolovoza 2023.

Knez završio put u Japan: razoran tajfun spriječio ga je da ode u Nagasaki, ali je na koncu posjetio veleposlanika Hrastića u Tokiju

Na kraju svog puta u Japan gradonačelnik Biograda Ivan Knez susreo se s hrvatskim veleposlanikom u Tokiju, gospodinom Draženom Hrastićem.

Susret se dogodio neplanirano jer je delegacija Biograda u zadnji čas morala odustati od odlaska u Nagasaki zbog tajfuna koji je zahvatio taj japanski grad na jugu zemlje. Zbog orkanskog nevremena odgođena je bila i tradicionalna komemoracija 9. kolovoza te obustavljen sav javni promet, tako da se ni kopnom ni zrakom nije moglo doći do Nagasakija. Komemoracija u čast žrtava atomske bombe održana je simbolički u jednoj dvorani, a dolazak u Nagasaki otkazali su i japanski premijer i ministri te brojni drugi visoki gosti i uzvanici iz zemlje i svijeta. Među njima je trebao biti gradonačelnik Knez kao predstavnik jednog od 11 gradova potpredjednika koji vode međunarodnu asocijaciju Gradonačelnici mira (Mayors for peace) sa sjedištem u Hirošimi. Propala je tako i prilika da filmska ekipa koja je pratila Kneza u Japan snimi posljednje kadrove dokumentarnog filma o ulozi Biograda među Gradonačelnicima mira, prema scenariju i u režiji naše nagrađivane redateljice Irene Škorić.

- Žao mi je što niste mogli biti u Nagasakiju zbog više sile, ali mi je drago što ste našli vremena da se upoznamo ovdje u Tokiju – pozdravio je ambasador Hrastić biogradsku delegaciju koja je samo nekoliko sati prije povratka posjetila hrvatsko veleposlanstvo u Shibuyi, dijelu Tokija poznatom po najvećem pješačkom prijelazu na svijetu.

Hrastić je veleposlanik u japanskoj prijestolnici već osam godina, a tu je došao s dužnosti veleposlanika u Turskoj. Veleposlanik je ukratko upoznao Kneza s aktivnostima veleposlanstva u kojem radi svega četvero ljudi, a koje, među ostalim, uključuju česte kontakte se oko 150 hrvatskih državljana koji stalno ili privremeno žive u Japanu. Najčešće su to razni IT stručnjaci ili sveučilištarci na akademskoj usavršavanju, ali ima i nekoliko poslovnih ljudi. Hrastić je govorio i o gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Japana, najviše o uvozu tune, upravo sa zadarskog područja, što čini 90 posto hrvatskog izvoza u tu dalekoistočnu zemlju, te turizmu.

Sve do 2019., broj gostiju iz Japana je rastao da bi se prije koronakrize taj broj stabilizirao na oko 150 tisuća godišnje. Sada su se te brojke umanjile za gotovo deset puta, a ovogodišnji podaci govore da se trendovi polagano mijenjaju. Potrebno je puno rada i upornosti da bi se te brojke vratile na one prije krize i rata u Ukrajini, kazao je veleposlanik Hrastić.

Ambasador je također govorio u japanskim ulaganjima u Hrvatsku, spomenuo je Kali tunu, u kojoj je zadnje vrijeme došlo do vlasničkih previranja, potom investiciji u tvornicu za proizvodnju staklene ambalaže za lijekove u Sesvetama te nedavnom ulaganju velike japanske SoftBank u tvrtku Rimac automobili. Investirali su oko pola milijarde eura u razvoj Rimčevih superautomobil i ne tome ne misle stati.

Gradonačelnik Knez ukratko je veleposlaniku Hrastiću predstavio povijest odnosa Biograda i Japana od 2009. do danas, kada je Knez prvi put posjetio Japan i sudjelovao na komemoracijama u Hirošimi i Nagasakiju, pa do dobivanja ordena japanskog cara i uloge koju Biograd danas ima u Gradonačelnicima mira. Zahvalio je veleposlaniku Hrastiću i njegovim suradnicima na pomoći te ga je osobno pozvao da posjeti Biograd prvom prilikom kada bude došao u Hrvatsku.

Izvor: https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar-Zadarski.hr

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA