04. travnja 2024.

U Gradskoj knjižnici Biograd na Moru održano predavanje o vrtlarenju u skladu s prirodom

Gradska knjižnica Biograd na Moru na jedno je večer postala mala vrtna oaza. Predavačica i edukatorica Silvija Kolar - Fodor održala je zanimljivo predavanje o tome kako i zašto uzgajati svoju vlastitu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva, a uz predavanje održala je i promociju knjige "Vrtlarenje u skladu s prirodom".

Publika je imala priliku čuti sve o vrtlarenju u skladu s prirodom, kako obrađivati zemlju, kako se zaštiti od nametnika prirodnim putem, koji su dobri, a koji loši susjedi u našem vrtu, kako planirati i formirati vrt, a sve uz jasnu poruku da sve počinje i završava zdravim i prirodnim sjemenjem.

Svoje predavanje i promociju knjige završila je starom kineskom poslovicom:
"Ako želiš biti sretan jedan dan - napij se;
ako želiš biti sretan godinu dana - oženi se;
ako želiš biti sretan do kraja života - postani vrtlar."

Davne 2006. godine, nakon što je Silvija pročitala nekoliko knjiga o vrtlarenju, započeo je njezin put u smjeru biovrtlarenja, kada i nastaje njezin prvi biovrt. Ova zaljubljenica u prirodu danas na svome imanju uzgaja i čuva preko 700 vrsta i sorta voća i povrća, začinskog bilja i cvijeća.

U sklopu svoje udruge "Biovrt – u skladu s prirodom" Silvija provodi program "Čuvari sjemenja" putem kojeg se čuvaju starinske vrste od izumiranja. Svoja predavanja drži po cijeloj Hrvatskoj, dobitnica je nekoliko nagrada, kao spisateljica i kolumnistica surađivala je s raznim portalima i novinama, a sve uz moto "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu!"

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA