09. travnja 2024.

MK DUHOVI - blagoslov motora i motorista Dalmacije

Za novu moto sezonu zatražena "pomoć odozgora"

Don Dario Matak: Neka po ovom blagoslovu Isus Krist uđe u život svih nas nazočnih i u vaša zajedništva, Da imate povjerenja u Njega i da svoj život s punim povjerenjem povjeravate u Njegove ruke. Neka vas Gospodin blagoslovi i čuva na putu od svakog zla.

Veličanstvena, spektakularna slika na Mali Uskrs. Nekoliko stotina motorista i suvozača na točno 258 motocikla u defileu od biogradskog kampa Sv. Dominik iznad Jadranske magistrale, rivom uokolo Poluotoka do crkvice sv. Roka na Rogovu iznad Sv. Filip i Jakova.
- S ciljem da i ove godine sezonu završe živi i zdravi, nekoliko stotina motorista se okupilo kako bi primili blagoslov na sebe, suvozače i svoje motocikle. Nužan je povećan oprez, ali i "pomoć odozgora", kazao je Ante Rakić, predsjednik Moto kluba Duhovi.
Smanji brzinu, poštuj krivinu
Blagoslovom motora i motorista obilježen je i početak nove sezone vožnje na dva kotača s porukom: "Smanji brzinu, poštuj krivinu"
- Duhovi već osmu godinu za redom organiziraju blagoslov motorista, motora i suvozača. Prvih pet godina blagoslov je bio u centru Biograda kod crkvice sv. Roka. Zbog sve većeg odaziva od prije tri godine blagoslov je kod crkvice sv. Roka iznad Filipjakova, objašnjava Rakić.
Osim 30-ak članova MK Duhovi i drugi okupljeni motoristi-bajkeri uputili su svemogućem Bogu molitvu da ih sve blagoslovi i čuva na njihovom putu.
- Među nama je zadarska policijska motoristička skupina "Blue Knights" (Plavi vitezovi), Biograđani, Zadrani, Sukošanci, Pašmanci, Filipjanci, Pakoštanci, Pažani, Benkovčani, Kninjani, Šibenčani, Trogirani, Splićani, Kaštelani, Kutinjani i brojni drugi, nabrajaju biogradski Duhovi.
Svećenikova propovijed za cijeli život
Obred blagoslova kod crkvice sv. Roka iz XI. stoljeća na Rogovu održao je don Dario Matak, župnik Sv. Filip i Jakova i Sikova te ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije.
- Zatraživši blagoslov svjedočite da ste vjernici, da vjerujete u Kristovo uskrsnuće. Da imate povjerenja u Njega i da svoj život s punim povjerenjem povjeravate u Njegove ruke, naglasio je don Dario.
Neka po ovom blagoslovu, kaže on, Isus Krist uđe u život svih nas nazočnih i u vaša zajedništva.
- Neka bude živ i neprestano nazočan i neka Vam donese mir i radost. Neka nestane straha i tjeskobe s čvrstim uvjerenjem da se možete osloniti na Boga i jedni druge. Neka Vas Gospodin blagoslovi i čuva na putu od svakog zla, poručio don Dario Matak te im čestitao na svim dosadašnjim, brojnim humanitarnim akcijama koje za potrebite organiziraju motoristi-bajkeri.
Druženje u "šumi duhova"
Nakon obreda blagoslova, motoristi su u defileu otišli u "šumu duhova", točnije u auto kamp sv. Dominik, gdje je za njih kulinarski tim meštra Ivana Milata Goje, pripremio gulaš na lovački za "prste polizati". Preko 500 besplatnih porcija slasne delicije dijelile su biograske bajkerice: Doris, Anamarija, Iva, Anita, Ivana...
- Motoristi su često na lošem glasu. Međutim, to ne znači da se trebaju ostaviti svojih motora već da jednostavno trebaju čuvati druge oko sebe, zaključio je strastveni bajker don Ante Bitunjac, koji je prethodno u bivšoj vojarni na spliskom Dračevcu na crkvenom obredu blagoslovljenom vodom proškopio sve vozače na dva kotača.
Velimir Brkić

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA